Klimatjuristerna

Klimatjuristerna är en grupp av juriststudenter och nyexaminerade jurister som har ett intresse för klimat, hållbarhet och miljö. Klimatjuristerna erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning till olika miljöorganisationer.

Vi ser att miljö- och klimatrörelsen i Sverige sjuder av engagemang. Många vill skydda så mycket som möjligt av den biologiska mångfald och klimatologiska stabilitet som finns kvar. Vi ser också att det svenska rättssystemet innehåller ett antal olika juridiska miljöskyddsmöjligheter, men att det råder brist på juridisk kunskap för att ta vara på dessa möjligheter. Klimatjuristerna vill vara kunskapslänken mellan miljörörelsen och miljölagstiftningen. Vi vill möjliggöra att det svenska miljöskyddet får största möjliga genomslag.

Om du känner till en skog som behöver skyddas från avverkning, ett naturområde som behöver skyddas från exploatering, eller om du eller din organisation är i behov av annan miljöjuridisk rådgivning – kontakta oss! Mejla oss på klimatjuristerna.radgivning@protonmail.com, så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa er. Om du har datum att förhålla dig till i ditt ärende, till exempel om ditt ärende rör ett överklagande, tänk på att höra av dig till oss i god tid. Vi svarar inom två veckor. Om ditt ärende passar vår profil gör vi vårt bästa för att bistå med juridisk rådgivning, annars kan vi hjälpa till att hänvisa vidare till en erfaren jurist. 

Klimatjuristernas största projekt hittills är Auroramålet, ett ungdomslett initiativ med syftet att genom en domstolsprocess hålla staten ansvarig för dess otillräckliga klimatåtgärder. Tillsammans med erfarna juridiska ombud står Klimatjuristerna för processens juridiska utredningar och förbereder idag en stämningsansökan.

Klimatjuristernas och Auroras arbete har uppmärksammats i ett flertal mediekanaler. Lyssna och läs mer om Klimatjuristernas och Auroras arbete i bland annat Dagens Nyheter, Nyhetsmorgon, Expressen, TV4, Dagens ETC och Greenpeace Sveriges podd Systemskiftet!

Är du juriststudent och intresserad av att engagera dig för miljö och klimat? Skicka oss en ansökan om att bli en av våra rådgivare! Att engagera sig inom Klimatjuristerna är en unik möjlighet till praktiskt arbete som gör skillnad. Skriv ett kort personligt brev där du berättar om ditt intresse för miljö och klimat, hur långt du kommit i utbildningen och varför du vill bli en av våra rådgivare. Skicka din ansökan till klimatjuristerna.radgivning@protonmail.com.


Läs Klimatjuristernas tidigare sammanfattningar här: